18. İstanbul Bienali, 2025-2027 yılları arasında sanatseverlerle buluşacak. Bienalin temalarından biri olan “Üç Ayaklı Kedi”, sanat ve toplumsal dönüşüm üzerine derinlemesine bir sorgulama sunacak. İstanbul Bienali Direktörü Kevser Güler’in açılış konuşmasıyla başlayan basın toplantısında, bienalin küratörü Christine Tohmé, bu özel serginin konseptini sanatseverlerle paylaştı.
Bienalin Takvimi
Bienalin ilk ayağı, 20 Eylül – 23 Kasım 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek. Basın ön izlemeleri 16-19 Eylül 2025’te, profesyonel ön izlemeler ise 18-19 Eylül 2025 tarihlerinde yapılacak. 40’tan fazla sanatçının eserlerinin yer alacağı bu büyük sanat etkinliği, performanslar, gösterimler ve konuşmalara da ev sahipliği yapacak.
2026’daki ikinci ayağında, bir akademi oluşturularak yerel inisiyatiflerle işbirliği yapılacak ve kamusal programlar düzenlenecek. 2027’de bienalin üçüncü ve son ayağı gerçekleşecek. Bu dönemde, sergiler ve atölye çalışmalarıyla bienal tamamlanacak.
Bienalin Mekânı: Beyoğlu Spor Kulübü
Bienalin basın toplantısı, köklü geçmişiyle dikkat çeken Beyoğlu Spor Kulübü’nde düzenlendi. 1877 yılına kadar uzanan tarihiyle bu mekan, bienal kapsamında çeşitli performanslara ev sahipliği yapacak. Kulübün içerisinde spor tarihine ışık tutan bir müzeye de yer verilecek.

Christine Tohmé’nin Küratöryal Yaklaşımı
Bienalin küratörü Christine Tohmé, bienalin temasını şu şekilde açıklıyor; “Kedinin dokuz canlı olduğu söylenir. Kentin sevilen ve sayılan bu sakini, sokakların arasından süzülür, gözden kaçanların izini sürer ve gerinerek güneşin tadını çıkarır. Üç ayağı üzerinde 2025’ten 2027’ye uzanan 18. İstanbul Bienali, her yönüyle bir kediyi andırıyor.”
Bienal, kendini koruma ile gelecek olasılıklarını merkeze alarak sanatseverlere farklı bir bakış açısı sunmayı hedefliyor. Zaman içinde şekillenerek, sohbetler, egzersizler ve sürekli gelişen haber akışıyla kendini yenileyen bir yapı izliyor.