Sinemada Tutku ve Kıskançlık

Akbank Sanat ve Psikesinema & Psikeart işbirliğiyle düzenlenen “Sinema – Psikiyatri Seminerleri”, 18 Aralık’ta Prof. Dr. M. Emin Önder koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Pınar Aydın O’Dwyer, Prof. Dr. Bedirhan Üstün, Çağnur Öztürk, Haydar Ergülen’i ağırlıyor.

Carlos Saura’nın “Carmen” isimli film gösterimi ile başlayacak olan Tutku ve Kıskançlık başlıklı seminer, roman kahramanlarının karakteri üzerinden, karakter oluşumu ile roman kahramanlarının oluşumu arasındaki ilintiyi izleyicilere aktaracak.

Bir karakterin oluşumu ayrı bir roman konusu olabilir, diyebiliriz. Diğer yandan, romanların ayrıntı zenginliği, roman kahramanlarının içinde dolaştığı caddeler, doğa, kurulan ilişki ağı içinde savrulduğu konum, bazen “Suç ve Ceza”da olduğu gibi kendisinin de ummadığı davranışlara yönelmesi, bazen farkında olmadan yaşarken Mrs. Dalloway gibi yazarın gösterdiği benzersiz ayrıntılarla sebebini tam bilemediği acıyla dolup taşması, kahramanı “kahraman” yapanın romanın genel kurgu ve yapısı olduğunu anlatıyor bize. Bir kahramanın romandaki konumlanışı, örneğin Don Kişot gibi şövalyeliğe veda edilen yüzyılın son artıklarını simgelerken, Puzo’nun “Baba”sındaki gibi yaşanan; ama görülmek istenmeyen devlet, suç ve aile ilişkisini gözler önüne serebilir. Bu esnada karşımıza benzersiz bir insan çıkabilir: Carmen, Zebercet, Meryem, Osman, Jean-Baptiste, Alex gibi…

18 Aralık 2019, Çarşamba/ “TUTKU VE KISKANÇLIK”
18:30 – 20:00 Film Gösterimi: Carmen / Yön: Carlos Saura Eser: Prosper Mérimée
20:15 – 21:30 Tartışma