Usta Karikatüristler Çocuklarla Buluştu

Kız çocukların eğitimini ve güçlenmesini konu alan ve Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 35’incisi düzenlenen “Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması”nı kazanan usta isimler bir kez daha çocuklarla bir araya geldi.


Mimar Sinan Üniversitesi’nde düzenlenen ödül töreni öncesinde workshop çalışmasında Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü öğrencileri ile bir araya gelen çizerler, birlikte yaptıkları çalışmalara attıkları ortak imzalar ile uzlaşmayı, sevgiyi, dostluğu, özgürlüğü ve barışı resmetti.

“Karikatür dünyasının Oscar’ı” olarak nitelendirilen serbest konulu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 35’incisinde ödül alan isimler ise şöyle:


– Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar Özel Ödülü: Bernard Bouton (Fransa)
– Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Birincilik Ödülü: Dokhshid Ghodratipour (İran) ve Jugoslav Vlahovic (Sırbistan)
– Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması İkincilik Ödülü: Shahrokh Heidari (İran)
– Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Üçüncülük Ödülü: Krzysztof Grzondziel (Polonya)
– Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Başarı Ödülü: Turan Aksoy (Türkiye), Pavel Constantin (Romanya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Konstantin Kazanchev (Ukrayna), Silvano Mello (Brezilya), Roman Peshkov (Rusya), Sajad Rafeei (İran), Nicos Terzis (İsveç), 2 ödül olmak üzere Didie Sri Widiyanto (Endonezya), Kürşat Zaman’ı (Türkiye)

Ödül töreni öncesinde grifons.com’un sorularını yanıtlayan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, yarışmada özellikle karikatüre ilgisi olan çocukların bu alanda usta isimlerle buluşmasının önemini vurgulayarak şunları söyledi:

– Bu yıl 35’incisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın fikri ilk olarak nasıl çıktı?

Fikirler, fikirleri doğuruyor. Biz, Yaratıcı Çocuklar Derneği ile, karikatüre ilgisi olan çocuklar ile uzun yıllardır çalışıyoruz. Dolayısı ile çocukların hayal gücünü genişletmek, rahat yazmalarını, çizmelerini, yaratıcılıklarını geliştirmek için bu karikatür yarışmasını uzun yıllardır yapıyoruz. Burada, çocuklarımızın gelişimine maksimum fayda sağlamak için yarışmada ödül alan karikatüristler ile bir araya gelmelerini sağlıyoruz.

– Usta isimler çocuklar ile buluştuklarında nasıl bir etkileşim oluyor?

Özellikle karikatür çizim tekniği açısından yardımcı oluyorlar. Çok basit teknikler öğretiyorlar. Mesela; Üzüntü, şaşkınlık ifadelerinin çizimlerine ilişkin nüansları gösteriyorlar. Hem de çocuklarımızın vizyonunu açacak değişik çizimler yapıyorlar. Yetişmenin bir yolu da büyük ustaları taklit ederek oluyor. Bizim karikatür albümünü çocuklarla paylaşmamız, çocukların çizimlerini geliştirmesi açısından da önemli bir fayda sağlıyor.

Dil açısından biz onlara yardımcı oluyoruz fakat karikatürün böyle hoş da bir tarafı var; çizmeye başladıklarında aradaki dil farkı da ortadan kalkıyor. Birbirleri ile kırk yıllık dostmuş gibi çizimler yapıyorlar.

– Geçtiğimiz yıllarda karikatürlerin sansüre maruz kaldığı dönemler oldu. Çocuklarda böyle bir oto – sansür gözlemliyor musunuz?

Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir araştırmaya göre, çocuklarda, yaş ilerledikçe yaratıcılık düşüyormuş. Hayır, çocuklarda bu anlamda bir sansür gözlemlemiyoruz. Artık, yaratıcılık devri, iletişim devri, birlikte çalışma devri; bu nedenle bugün tüm dünya ülkeleri eğitim sistemlerini yeniden gözden geçiriyorlar. Bugün, birçok alanda yapay zeka ve robotların işlem yaptıklarını görebiliyoruz fakat yine de dünya hala insanın ‘özgün’lüğüne ihtiyaç duyuyor.