Mihrimah Sultan’dan Torunlarına Miras: Zamansız Şıklık

Güneş’in (Mihr) göz kamaştırıcı parlaklığından ve ayın ( Mah) gizemli pırıltısından ilham alan, Sanatçı Nigar Bilgen’in Mihrimah – Zamansız Şıklık sergisi Nevmekan Sahil’de açıldı.

Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın kızları Mihrimah Sultan’dan bugüne uzanan takı ve kıyafet tasarımlarının yer aldığı sergide, 100-150 yıllık kumaş ve çeşitli malzemeleri “İleri Dönüşüm” denen bir özel bir teknik ile günümüze aktarılan parçalar, büyük beğeni topladı.

Serginin açılışını bizzat gerçekleştiren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Grifons’a yaptığı açıklamada, Mihrimah – Zamansız Şıklık sergisini şu sözlerle değerlendirdi: “Nev Galeri yeni bir sanat galerisi ve bu anlamda, yenilikçi sergilerin yanı sıra, hikâyesi, felsefesi olan eserlerin burada sergilenmesine önem veriyoruz. Mihrimah Koleksiyonu Sergisi de şu anda dünyada bir ilk. Güzel hanımefendilerin güzelliğine güzellik katacak takılar, tasarımlar bu sergide bir araya gelerek onlarla buluşuyor. Eskimeyen bu ürünlerin yeni tasarımları ile sunulmasından biz de mutluyuz.”

Nevmekan Sahil’in açılmasının ardından kısa sürede birbiri ardına gerçekleştirilen özel sergilerin mimari Üsküdar Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Gülsüm Hasbal, ‘Duygulara dokunmak istiyoruz’ vurgusunu yaparak, “Biz, biraz zor olana talibiz. Üsküdar’da her kitleye hitap eden, herkesin gönlüne dokunabilecek işler yapmak bizim önceliğimiz. Bunu yaparken tabi ki Üsküdar nüfusunun yüzde 51’inin de kadınlardan oluştuğunu göz önüne alınca hem bir kadın hem de anne olarak bu duygularımızı harmanlayarak, hikâyesi olan özel işler çıkarmaya çalışıyoruz. Bu noktada Üsküdar zaten kadın sultanlarımızın çokça eser bıraktığı özel bir yer, onları da kendimize mihmandar kılarak ilerliyoruz.” dedi.

Sergideki her bir parçayı özel bir teknik ve el işçiliği ile bugüne taşıyan Tekstil Art Sanatçısı Nigar Bilgen, yirmi birinci yüzyıl tüketim alışkanlıklarına ve tükettiklerimizin içerisinde yer alan plastik – petrol malzemelere savaş açmış özel bir isim. Mihrimah – Zamansız Şıklık Koleksiyonu’nu bir de ustasından dinledik.

Sizin geri dönüşüme özel bir önem verdiğinizi biliyoruz. Koleksiyonunuzdaki parçalarda da buna rastlıyoruz. Bu koleksiyonu oluşturan temel fikir neydi?

Yaşadığımız yüzyılda ismimiz Mihrimah, Babamız Kanuni Sultan Süleyman olmasa da, hepimiz çok güçlüyüz. Hatta belki Mihrimah’tan daha güçlüyüz. Ben inanıyorum ki, erkeklerin ‘dedikodu’ dediği bilgi aktarımımız aslında evrimin temelinde yatıyor. Kadınlar, her şeyi birbirinden fikir alarak geliştirir.

Bu anlamda, bugün kendimizin farkına vararak özellikle aldıklarımızda, evrenin değerlerine öncelik vermeliyiz. Bu dünyada Su, Hava ve Yiyecekten daha kıymetli hiçbir şey yok.

Bugün, dolabınıza kattığınız bir jean ya da tişört için dünyada 6 ton su kullanılıyor. Bugün tüm giydiklerimiz polar ve kumaştan dolayı elektrik, stres doluyuz. Üstelik güvenin bile yemediği bir kumaşın tenimize değmesine nasıl izin veriyoruz?

Biz kadınlar olduğumuz gibi güzel olduğumuzun farkına vararak, kendimizi olduğumuz gibi kabul ederek 21. YY’ın bize dayattıklarına da karşı durmalıyız. Geri dönüşümün önemini kavramak için ilk olarak kendimizi dönüştürmeliyiz. İnsanın zenginliği çok şeye sahip olması değil, çok az şeye ihtiyaç duymasıdır. Mihrimah bize bunu anlatıyor. Burada bulunan eserler, hala zarif ve estetik. Bu anlamda da serginin Üsküdar’da olması, doğru bir yerde olduğumuzun göstergesi.

E. İlkay Yaprak
e.ilkay@grifons.com