Vatan Şairinin Gözünden Bir Zamanlar Osmanlı

Edebiyat araştırmacısı ve akademisyen Emrah Pelvanoğlu “Tanzimat ve Metatarih: Namık Kemal’in Tarih Anlatılarının Poetikası”nda, Namık Kemal’in çalışmalarını merkeze alarak onun tarihi kavrayış yöntemini inceliyor. Bu doğrultuda yeni bir bakış açısı sunan Pelvanoğlu, okuru 19. yüzyıl Osmanlı’sının zihin dünyasında edebî bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

VakıfBank Kültür Yayınları’nın yayımladığı “Tanzimat ve Metatarih: Namık Kemal’in Tarih Anlatılarının Poetikası”, 1840 ile 1888 yılları arasında yaşayan, eserleri, fikirleri ve düzyazı çalışmalarıyla döneme damgasını vuran Namık Kemal’in hem yüzyıl figürü hem de ulusal bir kahraman olarak tarihselleştirilmesini amaç ediniyor.

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) etiketiyle yayınlanan kitapta, Vatan Şairi’nin özgeçmişi, tarih anlatıları odağa alınarak değerlendiriliyor. Pelvanoğlu, “Bu bağlamda Namık Kemal’in bilgisini üreten biyografi ve edebiyat tarihlerinin ampirik vasıflarına eleştirel yaklaşıyor, onun bir kahraman figürü olarak kurgulanmasını mümkün kılan dilsel edimlerin, poetik bir araştırmasını ortaya koyuyorum” diyor.