Osmanlı Döneminde Naif Bir Yolculuk: Ex-Libris

Sıradan ve kendi halinde bir hayatı olan Mücellit Pertev Efendi’nin bir anda değişen hayatını ve Osmanlı illerindeki yolculuğunu anlatan Ex-Libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu, Oğlak Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Henüz matbaa yokken zor ve bin bir zahmetle bir araya getirilen sayfalardan oluşan kitapların sahipleri, kitaplarını korumak ve çalınmasını engellemek için sayfa içlerine ‘Ex-libris’ adı verilen notlar ya da beddualar iliştirirmiş. Araştırmasına bu noktadan başlayan yazar Can Orhun, Pertev Efendi’nin Saray’dan aldığı bir kitabın ‘çalıntı’ olduğunu anlaması ile başlayan sıradışı macerasının izlerini Osmanlı illerinde sürmüş.

Kitabın çıkış noktasının New Yok Times arşivi ve Corvina Kütüphanesi olduğunu vurgulayan Orhun, “Ekslibris’i kurgularken uzun bir araştırma yaptım. Döneme ait günlük hayat hakkında yaptığım okumaların yanında el yazmalarını barındıran kütüphaneleri ve el yazmalarını inceledim. Hem Osmanlı el yazması kitapları hem de Hristiyan dünyasına ait el yazmalarını araştırmak oldukça uzun sürdü. Kitapların tarihsel özellikleri, yapılışları, kullanılan kâğıtlara ait malzemeler, üzerindeki yazılar ve bezemeler gibi birçok konuyu olabildiğince ayrıntılı bir şekilde araştırdım. Kahramanımız Pertev Efendi de bir mücellit olduğu için ciltleme tekniklerine ve o zamanın terminolojisine de olabildiğince sadık kalmaya çalıştım.” diyor.