Non-Fungible-Tokens yani kısaca NFT, son bir aydır en fazla duyduğunuz terimlerden bir tanesi oldu eminim. Türkçe, ‘Değiştirilemez Token’lar diyebileceğimiz NFT, aslında bir kripto para fenomeni.
Benzersiz bir dijital öğeyi temsil edebilen blok zincirinde depolanan veri birimi olarak da adlandırabileceğimiz NFT, değiştirilemez bir kriptografik belirteç aynı zamanda.
Dünyaca ünlü isimlerin satın alımları ile gündemimize giren NFT hem yeni hem de değil. Sanatçıların üretimlerini bu alanda satabilmek için alan bulmasında rol oynayan dijital dönüşüm bu alan ‘yeni’ bir soluk getirirken, ilgililerinin de geçtiğimiz yıllardan bu yana bildiği bir mecra.
Biz de bu alanda üretimlerine hız kesmeden devam eden ve alanın hem üreticisi hem de en yakın gözlemcilerinden olan Fatih Sevimlikurt ile çalışmalarını ve NFT’yi konuştuk…
NFT, günümüzün en fazla tartışılan ve anlaşılmaya çalışılan teknolojilerinden. Siz bu alanda üretim yapmaya ne zaman başladınız?
Yaklaşık 20 senedir dijital teknolojilerle üretim yapıyorum. Çocukluğumda bilgisayar ile oyunlar oynayarak kurduğum ilişki zamanla görsel eserler ve müzik üretebildiğim bir maceraya dönüştü. Dijital sanat alanında audiovisual (görsel- işitsel) eserler üretip, sergilerde ve internet ortamında paylaşıyorum. Ayrıca müzik üretip bunları bağımsız olarak yayınlıyorum. Blokzincir teknolojisi ve NFT ile artık üretilen dijital eserlerin, üreticisinin kim olduğunu belirleyebiliyoruz. Bir nevi dijital sertifika gibi düşünebiliriz. Bu da eserlere tek ve bir tane olma değerini getirmiş durumda. Bu da doğal olarak koleksiyonerlerin ve yatırımcıların ilgisini çekiyor.
NFT teknolojisinin sanatçıların haklarını korumak adına önemli bir adım olduğunu söyleyebilir miyiz?
Sanatçının ürettiği dijital eserin yani üreticisinin belirlenmesi adına oldukça önemli bir gelişme. Eserinizin satışından belirleyeceğiniz oranlarda pay almak da mümkün. Tabii önemli bir nokta henüz çok yeni bir mecra. Hergün enteresan gelişmelerin yaşandığı bir alan şimdilik. Tartışılan ve mutlaka üzerine detaylıca düşünülmesi gereken konular mevcut. Etherium işlemlerindeki enerji tüketimi, bahsettiğiniz telif hakları, başkasının işini sahiplenme bu konuların en önemlileri.
Hemen her alanda geçmişten bu yana bir dizi modern yaklaşım ile karşılaşıyoruz. Kimileri kalıcı olacak biçimde kendisine üretim ve sanat alanında yer bulabilirken kimileri de kısa sürede unutuluyor. Bu noktada NFT’yi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Teknolojik ilerleme her alanda değişimlere sebep oldu, olmaya da devam ediyor. Dünya tarihinde de böyle oldu. Günümüzde bilgi, veri, dijital teknolojiler ile çoğalıyor ve yayılıyor. Algoritmalar, yapay zeka uygulamaları hayatımıza her geçen gün daha fazla dahil oluyor. Bu gelişmeler de kendi kültürünü ve yaşam şeklini oluşturuyor. Bu gelişmelerin de kaçınılmaz olarak bizlerde, doğa ve toplumda etkileri var. Örneğin daha önce belirttiğim bu sistemin ürettiği enerji, çözülmesi gereken önemli bir problem. Teknoloji- insan ve doğa ilişkisi, üzerine derinlemesine konuşabileceğimiz bir başlık. Çalışmalarımda da bu ilişkiyi, etkileşimi, bizde ve dünyada yarattığı etkileri sorguluyorum, sorular soruyorum. Kişisel olarak üretmenin bir varolma biçimi olduğunu düşünüyorum. Her türlü mecradan bağımsız. Kullandığım araçların içinde kaybolmadan derdimi anlatmaya çalışıyorum. Blokzincir teknolojisi sayesinde imkan bulan NFT ve bunların alınıp satılmasını sağlayan marketler de yeni gelişen mecralar. Dijital üretimlerde bulunan, bulunmak isteyen herkes için bir imkan olduğunu düşünüyorum. Zaman içinde bu üretimde samimi olanlar kendini belli edecektir.
Fatih Sevimlikurt Çalışmalarını Takip Etmek İçin:
www.fatihsevimlikurt.com
https://www.instagram.com/fatihsevimlikurt/
https://twitter.com/sevimlikurt
https://foundation.app/Skurt
https://opensea.io/accounts/Skurt
https://rarible.com/skurt
https://open.spotify.com/artist/0cG0SBq3pngV3JWUt4qpYf
E. İlkay Yaprak
e.ilkay@grifons.com