Abrek71: ‘Çizmesem Çıldıracaktım’

1972 yılında Kayseri’de dünyaya gelen ve Marmara Üniversitesi AEF Resim İş Öğretmenliği bölümünden mezun olan Abrek71 ya da nâm-ı diğer Mumart71, 23 yıl reklam sektöründe sanat yönetmeni olarak görev almış.

Yoğun, yorucu ve uzun bir macerayı sonlandırma kararının ardından çizgilerin dünyasında kendini yeni bir maceraya bırakan Mumart71, eserlerini sosyal ağlar üzerinden sanatseverlere sunuyor.

Resim, karikatür ve illüstrasyon çalışmalarıyla kısa sürede dikkatleri üzerine çeken Mumart71’e, görsel sanatları ve dijital dünyada sanat üretmenin farklılıklarını sorduk.

  • Uzun yıllardır görsel sanatlar alanında üretim yapan birisi olarak zaman içerisinde bir ‘kültür’ oluştu diyebilir miyiz?

Halen doğum sancıları yaşadığını düşünüyorum. Evet, yeni kuşak daha fazla ilgili eskiye nazaran, bu kaçınılmaz bu çağda ama ilgili gençlerin bile halen, bu coğrafya insanının bir sorunu olan “kolaycılık” tuzağına düştüğünü düşünüyorum. Bizi es geçen rönesansın bu kez, bu topraklarda yeniden yaratılması gerektiğine inanıyorum. Bu görsel sanatlardan, felsefeye, müzikten, politikaya, özgürlük kavramından, estetik kavramına kadar bütün alanları yeniden tanımlamalı.

  • Çizgiler ve renkler arasındaki ahenkle birbirinden farklı mesajları iletebiliyor olmak size nasıl hissettiriyor?

Büyülü bir şey bu. Ama sakın “ben büyücüyüm” küstahlığına düşmeyin. Siz sadece, sizsiz de akıp gitmekte olan şeyin bir parçası olmayı tercih ettiniz. Bunun hakkını verin. Çok çizin, çok okuyun, çok yanlış yapın, yeni şeyler yapın. Biraz da Sait Faik’in dediği gibi galiba; “Yazmasam çıldıracaktım…” diyor. Ben de çizmesem çıldıracaktım.

  • Dijital sanat üretim ve tüketimini, gelecekteki potansiyelini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Teknolojiyle müthiş şeyler yapılıyor. Bir pad de, kalemin sert ya da yumuşak basışı, füzenin tadı bile verilebiliyor bu harika. Ama bana göre değil. O kağıdı elimde tutmalıyım, o kalemi açmalıyım, kalemtraşın kokusu burnuma gelmeli. ESki kafalılık değil bu kaldı ki benim de bilgisayarda vektörel çizimlerim var ama o ilkel halini seviyorum çizimlerin. Dijital sanat tüketimi için fikrimi soruyorsanız 350 layerla yapılmaş orjinal bir Avatar posteri duvarıma asmaktansa siyah beyaz A5 bir Buscema ya da Frazetta eskizi asmayı tercih ederim.

E. İlkay Yaprak
e.ilkay@grifons.com