Hamlet ya da Hekuba: Zamanın Oyuna Baskını

Alman siyaset kuramcısı Carl Schmitt, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare’in dünya tiyatrosuna unutulmaz armağanlarından Hamlet’in zihinsel arka planını “Hamlet ya da Hekuba”da okuyucular ile buluşturdu.

Cana Bostan çevirisi ve VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) etiketiyle ilk kez Türkçe yayınlanan eser, Hamlet’i tarihsel bağlamda değerlendirirken, eleştirmenlerin görüşlerini aktarmasının yanı sıra Dumas, Sartre, Goethe ve Schiller gibi yazarlara yaptığı atıf ve yorumlar ile eserin estetik-siyaset ilişkisini ortaya koyuyor.

Dünya genelinde bir ‘intikam’ öyküsü olarak sahnelenen Hamlet, her dönemde izleyici rekorları kırarken, içerdiği soru işaretleri ile Shakespeare’in diğer tragedyalarından farklı bir noktada duruyor.

Bu soru işaretlerinden yola çıkan Schmitt incelemesinde, öyküde yer alan karakterlerin ve olay dizisinin izini siyasi ve tarihsel olaylarda arıyor. Oyuna da adını veren Danimarka Prensi Hamlet, trajiğin kaynağı, dönemin koşulları, eylemsizliği, aşka bakış açısı, insan ilişkileri, içsel çatışmaları ve tarihsel bağlamı göz önüne alındığında bir hayli sıra dışı bir karakter. Schmitt’e göre, oyunun öyküsü basit bir intikam hikâyesinden çok daha ötedeki bir trajediyi barındırıyor.